Filmer

Under tidigare år har vi visat filmer inom temat Utsatthet. Det kan röra sig om inriktningar som prostitution, våld mot kvinnor, könsstympning, alkoholism och mycket annat. Vi tycker att det är viktigt att ta upp dessa och liknande ämnen, och film är en utmärkt uttrycksform för detta. Vi följer upp de olika underteman med debatt och diskussioner. De olika inriktningarna i ämnet görs med stora organisationer eller med enskilda produktionsbolag/ filmare.

 

Här nedan följer en förteckning av dessa filmer.

Girls From Earth

Girls from Earth är en dokumentär som behandlar ämnet kvinnlig könsstympning (även känt som FGM). Vi följer med en europeisk 16-årig flicka, och en afrikansk 15-årig flicka som lär känna varandra. Vi får en insikt i hur det kan vara att leva i ett samhälle där omskärelse och tidiga giftermål är en del av traditionerna, och hur en del motsätter sig detta och hjälper andra.

Girls from Earth visar hur komplexa traditionella
beteenden som FGM är, och hur förändring är en möjlig om än långsam process.

Jag är en siffra att räkna med!

Jag är en siffra att räkna med! är en kampanjfilm för Globala målen som tagits fram av UNDP (FN:s utvecklingsprogram).

Filmen sätter den yngre generationen i centrum och uppmuntrar unga att bli huvudroller i den hållbara utvecklingen!

 

”Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen,och den sista som kan stoppa isarna från att smälta!”

Globala målen utgör en gemensam plan för en hållbar framtid. Alla behövs för att målen ska bli verklighet – även du! Gå in på  www.globalamålen.se och lär dig mer om målen och #BliMålmedveten!

Ett barnbarns berättelse, mordet på farmor

7333 Sekunder Johanna

Therese Eriksson är en dokumentärfilmare hemmahörande i Västerås. Hon har gjort en film om sin mördade farmor. Man får följa släktingar och vänner och deras upplevelser om vad som har hänt kring mordet.

7333 Sekunder Johanna är en film som handlar om Johanna som kämpar för att få igenom sin skilsmässa från en man som vägrar och istället utsätter henne för psykiskt och ekonomiskt våld. Filmen är som titeln säger, 7333 sekunder lång, och är filmad i en tagning. Anette Skåhlberg debuterar som regissör och skådespelare i långfilm.

Trädgårdsgatan

The Incomplete Story

Trädgårdsgatan är en svensk långfilm som handlar om en familj nedtyngd av föräldrarnas drogberoende, och hur barnen Eric och Elin upplevde detta. Eric och Elin träffas som vuxna och minns hur det var när dom träffades för första gången. Deras föräldrar missbrukade droger, men för några månader en sommar levde dom ihop som en familj. Hur har detta påverkat dom? Dom har olika syn på hur saker var.

The Incomplete Story handlar om farorna som de prostituerade i Ugandas huvudstad möter. Det är en gripande berättelse som hur fattigdom tvingar unga kvinnor att gå på gatan och sälja sig själva med en ständigt överhängande rädsla för våld, förnedring och hotet från HIV och AIDS.

The Invisible Children

The Invisible Children handlar om statslösa barn i tredje världen. Barn som därmed går miste om det skydd och fördelar som ett medborgarskap skulle ge.

Besatt

Besatt (Obsessed) av Robert Reinholdsson är en gripande film om alkoholism, baserad på en sann berättelse. Reinholdsson höll en presentation om filmen under Västerås Filmfestival 2019, och vann också Årets Regionpris med juryns motivering:

”You have created a film production in a short time based on the conditions that were possible. That you, with commitment and willingness, carried out the film production against all odds in a creative and professional way when you lacked budget from the start.”